Viena no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) tūrisma mārketinga prioritātēm ir gastronomijas tūrisma popularizēšana. Lai uzlabotu kopējo nozares piedāvājuma līmeni, LIAA organizēs gastronomijas un viesmīlības tūrisma apmācību ciklu. Tas sastāvēs no sešiem vebināriem un trīs meistarklasēm, kurās piedalīsies gan vietējie, gan starptautiskie tūrisma eksperti.
LIAA katru gadu organizē izglītojošus pasākumus tūrisma nozarei ar mērķi attīstīt tūrisma produktus un pakalpojumu kvalitāti. Ja 2022. gadā uzsvars tika likts uz dabas tūrisma attīstību, tad šogad fokusā būs gastronomijas tūrisms.
Mūsu mērķis ir pēc iespējas ātrāk sasniegt pirmspandēmijas līmeni ienākošā tūrisma jomā, tādēļ arī šogad esam iecerējuši dažādas aktivitātes tūrisma mārketingā. Viens no virzieniem būs gastronomijas tūrisms. Kā ierasts, organizēsim mājas kafejnīcu dienas, starptautiski reklamēsim mūsu restorānu piedāvājumu un pēc nozares ierosinājuma organizēsim arī apmācības Latvijas pavāriem un viesmīlības speciālistiem. Tādā veidā ceļot kopējo Latvijas gastronomijas piedāvājuma kvalitāti un daudzveidību,” stāsta LIAA direktors Kaspars Rožkalns.
Plānoto mācību uzsvars tiks likts uz gastronomijas tūrisma pakalpojumu attīstību un kvalitātes uzlabošanu. Apmācību cikls tiks veidots kontekstā ar mērķi iekļaut Latviju starptautiskās restorānu vērtēšanas sistēmās un ceļvežos.
Apmācības paredzētas ēdināšanas uzņēmumu vadības līmenim - vadītājiem, īpašniekiem, pavāriem, servisa menedžeriem, ar mērķi veicināt izpratni par gastronomiskā tūrisma nozīmi un attīstību, taču, tās būs brīvi pieejamas jebkuram interesentam.
Apmācības sastāvēs no vairākām daļām:
- 6 tiešsaistes semināriem;
- 3 praktiskām klātienes meistarklasēm, kuras vadīs Michelin līmeņa restorānu šefpavāri no Islandes, Dānijas un Somijas;
- Noslēgumā - Starptautiska gastronomijas tūrisma konference, kura norisināsies 2023. gada rudenī.
Vebinārus vadīs nozarē atzīti eksperti gan no Latvijas, gan ārzemēm. Viņu vidū būs gan pašmāju eksperti - Svetlana Riškova, Jānis Jenzis, Didzis Grāvītis, Gundega Skudriņa, Ēriks Dreibants, gan Lietuvas ilgtspējas akadēmijas vēstnesis Justinas Kapkovičius, Igaunijas restorāna “Fotografiska”, Michelin green star ieguvējs, šefpavārs Peeter Pihel, Igaunijas vienas Michelin zvaigznes ieguvējs, restorāna “180 degree” šefpavārs Matthias Diether, kā arī Lietuvā plaši atpazīstamais restorāna “Amandus” šefpavārs Deivydas Praspalauskas.
Savukārt klātienes meistarklases vadīs gan Michelin restorāna “Geranium” Dānijā šefpavārs Artur Kazaritski, gan restorāna “Eiriksson Brasserie” īpašnieks, “Bocuse d'Or” Islandes prezidents Fridgeir Ingi Eiriksson kopā ar “Bocuse d'Or” 2022.-2023. gada Islandes kandidātu Sigurjon Bragi Geirssonu. Meistarklasi par aktuālo energoefektivitātē un ilgtspējīga restorāna darbībā vadīs restorāna “Nolla” šefpavārs Albert Franch Sunyer no Somijas.
Gastronomijas un viesmīlības tūrisma apmācību cikla tiešsaistes semināru programma:
3. aprīlī plkst. 9.00 – 12.00 “Michelin servisa standarti un darba organizācija”, lektors Mattia Spedicato.
5. aprīlī 9.30 – 11.30 “Unikāls tūrisma un ēdināšanas produkts”, Lektore Gundega Skudriņa.
28. aprīlī plkst. 9.30-11.30 “Rezervāciju sistēmas”, lektors Didzis Grāvītis.
18. aprīlī plkst. 9.00 – 13.00 “Produktu kvalitāte, sezonalitāte un sadarbība ar piegādātājiem Baltijā” (daļa lekcijas norisināsies angļu valodā), lektori Matias Diether, Deivydas Praspalauskas, Ēriks Dreibants.
19. aprīlī plkst. 9.00 – 12.00 “Efektivitāte un ilgtspējība Baltijas restorānos”, (daļa lekcijas norisināsies angļu valodā), lektori Svetlana Riškova, Justinas Kapkovicius, Peeter Pihel.
8. maijā plkst. 9.30 – 11.30 “Finanšu plānošana un vadība”, lektors Jānis Jenzis.
Tiešsaistes semināriem ikviens interesents varēs sekot līdz LIAA Tūrisma departamenta Facebook kontā https://www.facebook.com/LIAA.turisms bez iepriekšējas reģistrācijas.
Dalībai meistarklasēs iespējams pieteikties šeit:
- Praktiskā meistarklase: Pasaules tendences gastronomijas tūrismā un jaunākās ēdienu gatavošanas tehnikas - Dānijas pieredze https://business.gov.lv/pasakums/praktiska-meistarklase-pasaules-tendences-gastronomijas-turisma-un-jaunakas-edienu
- Praktiskā meistarklase: Skandināvisks, “zaļi domājošs" restorāns https://business.gov.lv/pasakums/praktiska-meistarklase-skandinavisks-zali-domajoss-restorans
- Praktiskā meistarklase: Pasaules tendences gastronomijas tūrismā un jaunākās ēdienu pagatavošanas tehnikas - Islandes pieredze https://business.gov.lv/pasakums/praktiska-meistarklase-pasaules-tendences-gastronomijas-turisma-un-jaunakas-edienu-pagatavosanas
Informācijas avots: Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra